DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën wil provisies voor financiële adviseurs nog niet maximeren. Hij wil eerst wachten op een evaluatie en zien hoe afspraken over zelfregulering in de financiële sector uitwerken.

Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ook de Consumentenbond en de Autoriteit Financiële Markten willen nu nog niet kiezen voor maximalisering van de provisies. Bos noemde eerder provisies van 80 of 90 procent op koopsompolissen ''totaal idioot''.

Inmiddels zijn er afspraken gemaakt die alle provisies verbieden die niet in het belang van de klant zijn. Daarmee zijn alle omzetgerelateerde provisies verboden.

Bos wil provisies niet maximeren, maar wel inzichtelijk wil maken voor de klant. Een aantal fracties in de Tweede Kamer wil wel nu al kiezen voor een maximum van 15 procent. De Consumentenbond vreest dat alle adviseurs dan juist op dat maximum gaan zitten.

Bos wil wel instemmen met de wens van een Kamermeerderheid om te komen tot een totaalverbod op provisies in natura. De twee uitzonderingen die er nog waren, software en opleidingen, verdwijnen dan ook.