BRUSSEL - Minister Maxime Verhagen ( Buitenlandse Zaken) vindt dat Bosnië nog niet klaar is om aspirant-lid van de NAVO te worden. ''Het land moet intern nog veel hervormen, vooral op politiek gebied'', zei de minister donderdag toen hij arriveerde bij het NAVO-overleg in Brussel.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-landen bespreken donderdagavond de aanvraag van Bosnië. De republiek Bosnië-Herzegovina ontstond in 1992 toen Joegoslavië uit elkaar viel. Het Balkanland telt nu 4,6 miljoen inwoners.

Verhagen is wel positief over Montenegro, dat eenzelfde aanvraag heeft gedaan. ''Het is duidelijk dat Montenegro klaar is voor het zogeheten membership-actionplan. Maar tegelijk moeten ze wel blijven hervormen. Het is niet zo dat ze niets meer hoeven te doen als ze eenmaal binnen zijn.''

De ministers overleggen donderdag ook met Oekraïne en Georgië. Die landen mogen later lid worden van de NAVO, maar een besluit over aspirant-lidmaatschap is donderdag niet aan de orde.

Momenteel heeft alleen Macedonië de status van aspirant-lid. Het zal voorlopig geen echt lid worden: Griekenland gebruikt zijn veto zolang Macedonië niet van naam verandert.

De ministers bespreken vrijdag de situatie in Afghanistan.