AMSTERDAM - Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) hekelt de weigerachtige opstelling van de PvdA-fractie in het debat over de Nederlandse aanwezigheid in Uruzgan. "Je kunt niet bij voorbaat de telefoon op de haak gooien."

De Verenigde Staten hebben een beroep gedaan op Nederland om actief te blijven in Afghanistan, zo werd woensdag bekend.

Regeringspartij PvdA liet daarop bij monde van Tweede Kamerlid Martijn van Dam weten dat president Obama beter andere NAVO-bondgenoten kan bellen. Landen die de afgelopen jaren volgens hem veel te weinig hebben gedaan. Nederland heeft zijn steentje de laatste jaren wel bijgedragen.

"Mensen die roepen dat Obama maar andere landen zoals Spanje of Duitsland moet bellen, die verdraaien de feiten", zei Verhagen donderdag op Radio 1.

Andere landen

De bewindsman wees erop dat andere landen, zoals Polen, Italië, Spanje, Slowakije en Macedonië, allemaal extra troepen sturen naar Afghanistan.

Daarnaast is het niet goed voor de onderlinge verhoudingen. "Het minste wat je moet doen als je zegt bondgenoot te zijn is naar elkaars argumenten luisteren. Je moet niet bij voorbaat de hoorn op de haak gooien."

Zo'n opstelling leidt ertoe dat op een gegeven moment ook niet meer naar de Nederlandse argumenten wordt geluisterd, aldus Verhagen.