AMSTERDAM - Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst heeft in haar tijd als burgemeester van Nijmegen zelf een forse bonus gegeven aan een korpschef van de politie.

Dat schrijft De Telegraaf. De afgelopen tijd ligt de PvdA-bewindsvrouw als hoogste verantwoordelijke voor de politie onder vuur vanwege exorbitante politiebeloningen.

Nu blijkt ze in 2006 als korpsbeheerder zelf ook een toelage van negenduizend euro per jaar te hebben gegeven aan korpschef Henk van Zwam. Het gaat volgens de krant om een permanente bonus bovenop zijn salaris.

Ter Horst moet zich al binnenkort in de Tweede Kamer verantwoorden voor hoge beloningen voor andere politiechefs. Zo vroeg haar eigen PvdA woensdag om opheldering over de kosten die de baas van de politieacademie maakt door zich rond te laten rijden door een chauffeur. Die ontkent dat overigens.

Krokodillentranen

De VVD wil nu een spoeddebat over de bonus die Ter Horst zelf heeft goedgekeurd. "De minister huilt krokodillentranen terwijl ze zelf als korpsbeheerder ook strooide met extra toelagen", zegt Kamerlid Laetitia Griffith in de krant.

Drankbon

De bonus voor korpschef Van Zwam is mogelijk saillant vanwege de verkeersboete van Ter Horst die de politiechef toen onzichtbaar maakte. Van Zwam schermde volgens de krant destijds de drankbon van 220 euro af in de politieregisters.

Ter Horst wil in De Telegraaf zelf niet reageren, maar wijst wel elke link tussen de bonus van Van Zwam en haar bekeuring van de hand.