BRUSSEL - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt het ''zeer bedroevend'' dat de Zwitserse bevolking in een referendum de bouw van nieuwe minaretten heeft afgewezen.

''Ik hoop dat dit nooit in Nederland gebeurt. Ik ben blij dat wij geen beslissend referendum hebben'', aldus Ter Horst maandag in de marge van een bijeenkomst met haar EU-collega's in Brussel.

Ter Horst, die nadrukkelijk zei ook namens haar collega Ernst Hirsch Ballin van Justitie te spreken, vindt dat de Zwitserse bevolking religie verwart met aanslagen en andere uitingen van agressie.

Afwijzing

Ze onderstreepte dat ook de Zwitserse regering, die maandag de EU officieel op de hoogte heeft gesteld van de uitkomst van het referendum, het minarettenverbod afwijst. ''Er is een verschil tussen wat het volk wil en wat de regering wil.''

Ter Horst is niet per definitie tegen volksraadplegingen. ''Het houden van een correctief referendum, waarbij de bevolking besluiten van de regering kan terugdraaien, vindt ze wel zinvol als een substantiële groep er om vraagt.

Raadplegend referendum

Maar voor raadplegende referenda, zoals die in Zwitserland worden gehouden, voelt de PvdA-minister niets.

Om die reden was ze ook tegen het referendum over de EU-grondwet in 2005, toen ze overigens nog geen minister was.

Nederland kent een vertegenwoordigende democratie, waarbij kiezers volksvertegenwoordigers aanwijzen, en geen directe, waarbij de bevolking zelf besluiten neemt, aldus Ter Horst.