AMSTERDAM – Publieke omroepen zouden moeten samenwerken om meer geld over te houden voor het maken van kwaliteitstelevisie.

Dat stelt D66-Kamerlid Boris van der Ham tegenover NU.nl. Volgens hem is er enorm veel van het omroepbudget te besparen aan de backoffice.

"Waarom moeten de AVRO, KRO, en de VARA allemaal hun eigen salarisadministratie hebben? Als al die verschillende omroepen, aan de achterkant, gewoon als één bedrijf werken kan er veel geld worden bespaard worden", aldus Van der Ham.

Hij wil dat minister Plasterk er voor zorgt dat in 2015 de gehele publieke omroep wat betreft de administratie is geintegreerd. "Hiermee torn je dus niet aan de autonomie van de omroepen", stelt de D66'er, die dan ook weinig weerstand verwacht tegen zijn plan.

Fusie

Daarnaast wil Van der Ham dat omroepen gestimuleerd worden om te fuseren. "Het CDA is dertig jaar geleden al gefuseerd uit drie verschillende christelijke partijen, maar in het omroeplandschap bestaat er nog steeds een protestantse NCRV en katholieke KRO. Waarom kunnen die niet geprikkeld worden om samen te gaan?"

Maandag vergadert de Tweede Kamer met minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) over dit onderwerp.