ARNHEM - Nederland kampt met een ernstige vertrouwenscrisis in de politiek. Daarom is het niet goed als partijen als de PVV en D66 constant bezig zijn met moddergooien naar elkaar.

''Wat doet dit met het vertrouwen in de politiek?'' vroeg VVD-leider Mark Rutte zich zaterdag af.

Tijdens het congres van de VVD in Arnhem hekelde Rutte de opstelling van D66-leider Alexander Pechtold en zijn PVV-collega Geert Wilders, die in zijn ogen niet zonder elkaar lijken te kunnen.

Handlanger

''Dat Pechtold Wilders een racist noemt en Wilders hem dan weer een handlanger van Mohammed B., dat lost niks op'', vindt Rutte. ''Ze hebben hun ego's niet onder controle.'' De VVD-leider zei daar niet aan mee te willen doen. ''Wij houden onze ogen op de bal.''

De vertrouwenscrisis in de politiek heeft volgens Rutte te maken met de economie en met de rechtsstaat.

Rookverbod

Het kabinet houdt zich alleen maar bezig met details als de koopzondag en het rookverbod, terwijl de werkloosheid en de staatsschuld omhoog schieten en er veel te weinig agenten op straat rondlopen.

Als het kabinet wel in actie komt, dan is het met slechte plannen, voerde Rutte aan. Hij greep de gelegenheid aan om de actie van de VVD tegen de kilometerheffing nog eens kracht bij te zetten.

Met het kastje dat verkeersminister Camiel Eurlings in de auto wil laten zetten, raakt hij de privacy en het gevoel van vrijheid van de autorijder. ''Eurlings moet wegblijven uit mijn auto en mijn huis'', vindt Rutte.