HILVERSUM - GroenLinks wil graag regeren. De partij is er klaar voor, zei GroenLinks-leider Femke Halsema zaterdag op een partijcongres in Hilversum.

In een verwijzing naar een speech van D66-leider Alexander Pechtold van onlangs zei ze dat ''stippen aan de horizon'' voor GroenLinks te vaag zijn.

Halsema belooft de Nederlandse economie te vergroenen en de milieuschuld niet naar volgende generaties door te schuiven. Ze wil ook de ''bestuurlijke vetzucht'' en overbodige bestuurslagen aanpakken.

''Groen, sociaal en daadkrachtig, dat is onze belofte. Dat is onze verkiezingsbelofte, dat is onze regeringsbelofte'', aldus Halsema in haar toespraak.

Twaalf zetels

GroenLinks staat in de peilingen tussen de acht en twaalf zetels. De partij heeft in de Tweede Kamer momenteel zeven zetels.

Halsema stelde zaterdag nadrukkelijk dat haar partij wil regeren. Ze overweegt zelf zich nog een keer verkiesbaar te stellen en neemt daarover na de gemeenteraadsverkiezingen in maart een besluit. Eerder zaterdag zei ze voor de Tros-radio dat ze geen burgemeester van Amsterdam wil worden, mocht haar dat ooit gevraagd worden.

Standpunt

GroenLinks was drie jaar geleden na de verkiezingen van november 2006 al eens betrokken bij een kabinetsinformatie, maar de partij haakte snel af. Volgens Halsema hadden CDA en PvdA een voorkeur voor regeren met de ChristenUnie. Dat standpunt kwam haar intern op kritiek te staan.

Nu wil Halsema uitdragen dat ze er wel klaar voor is, voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor eventuele nieuwe Tweede Kamerverkiezingen als het kabinet-Balkenende IV voortijdig zou vallen.

Stoorzenders

Halsema haalde in haar speech zaterdag nog eens uit naar de PVV van Geert Wilders. Volgens haar kan Nederland geen ''stoorzenders'' gebruiken.

''Geen brengers van haat of xenofobie. Geen voddige onheilsprofeet die onze moslims kwetst, die onze Marokkaanse jongeren kleineert. Die cynisme, verdeeldheid en conflict predikt.''

Wilders

Even later in haar speech sprak ze over de strijd tegen ''elke extremist, elke racist, elke verdeel- en heerspoliticus'' die de keus voor ''een open en tolerante samenleving'' verhindert.

Maar die kwalificaties sloegen niet op Wilders, liet Halsema's woordvoerder na afloop van de toespraak desgevraagd weten. Anders dan Pechtold heeft Halsema Wilders nooit een racist genoemd.