UTRECHT - Het openbaar vervoer in de gemeente Utrecht is met de OV-chipkaart 19 procent duurder dan met de strippenkaart. Dat constateert de SP Utrecht in een vrijdag gepubliceerd rapport.

De partij wil dat de gemeente haar invloed binnen het Bestuur Regio Utrecht gebruikt om de kosten van het openbaar vervoer met de chipkaart terug te dringen.

De OV-chipkaart berekent de afstand die een reiziger aflegt met de bus, tram, metro of trein, wat met omwegen gepaard kan gaan. De SP stelt echter voor de prijs te baseren op de hemelsbreed gemeten afstand tussen het begin- en het eindpunt.

Voor het rapport vergeleek de partij de kosten van 957 reizen van de leden van alle partijen in de Utrechtse gemeenteraad.

Ambitie

Slechts één op de vijf reizen blijkt iets goedkoper te zijn met een OV-chipkaart. In 40 procent van alle gevallen is de OV-chipkaart meer dan 30 cent duurder per rit dan een strippenkaart.

De resultaten passen niet bij een gemeente die de ambitie heeft uitgesproken om het openbaar vervoer te stimuleren, zo vindt de SP.

Geen reactie

In Utrecht kunnen reizigers sinds eind juli gebruik maken van de OV-chipkaart. De strippenkaart moet op termijn helemaal worden ingeruild voor het nieuwe vervoersbewijs.

Wethouder Ingrid de Bondt (Mobiliteit en Bereikbaarheid) wilde vrijdag niet reageren op de resultaten van het onderzoek van de SP. Gemeentelijk vervoersbedrijf GVU was niet bereikbaar voor commentaar.