AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders is boos op minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA). Wilders vindt dat Verhagen niet voldoende voor hem opkomt nu Turkije weigert hem officieel te ontvangen.

"Verhagen is een grote politieke nietsnut die in plaats van de Turken de les te lezen, begrip heeft voor Turkije", zegt Wilders.

Verhagen zei vrijdag dat het de Turkse regering vrij staat de delegatie van de Tweede Kamer, onder wie Wilders, niet te ontvangen.

Verhagen heeft wel opheldering gevraagd aan de Turkse autoriteiten over de mogelijke weigering om Wilders te ontvangen. Hij heeft daar nog geen reactie op gekregen.

Geen lid EU

Wilders wil volgende maand mee met een Kamerdelegatie die een werkbezoek brengt aan Turkije. Hij wil daar uitleggen waarom Turkije volgens hem nooit lid mag worden van de Europese Unie.

De Turkse regering zou er echter geen behoefte aan hebben om Wilders aan te horen. Volgens mediaberichten van afgelopen week mag Wilders wel het land in, maar hoeft hij niet te rekenen op een officiële ontvangst.