DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende is ''zeer tevreden'' met de portefeuille en het vicevoorzitterschap voor de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes. Dat zei hij vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Volgens de minister-president is Kroes zelf zeer gemotiveerd voor de post ICT en Telecom. De VVD-politica heeft tegen Balkenende gezegd dat ze zin heeft in een portefeuille die echt te maken heeft met de toekomst van de economie van Europa.

De premier gaf aan dat Kroes steeds op zijn lijstje heeft gestaan als kandidaat-commissaris, omdat ze de afgelopen jaren goed werk heeft geleverd op de post Concurrentie.

Barroso

Dat de Nederlandse commissaris nu een minder zware portefeuille krijgt, heeft volgens Balkenende ermee te maken dat commissievoorzitter José Manuel Barroso niet wilde dat dezelfde mensen op hetzelfde terrein terugkwamen.

Ook heeft volgens de premier kennelijk meegespeeld wat landen in vorige periodes aan zware posten hebben gehad. Nederland had voor Concurrentie ook nog Interne Markt in handen.

Balkenende feliciteerde België met het binnenhalen van de post Handel, wat in Brussel als een zware post geldt.