DEN HAAG - ''De woningcorporaties verdienen mijn hulp, want ik ben minister van Wonen. Maar ik denk dat de Aedes-voorzitter zich te veel zorgen maakt. De cijfers zijn volgens mij niet zo zorgelijk als hij ze ziet.''

Dat zei minister Eberhard van der Laan vrijdag in reactie op de klaagzang van Marc Calon, die vreest dat de sociale huisvesting naar de bliksem gaat.

De voorman van de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes zegt op de eigen site dat de lasten voor woningcorporaties, zeker in deze crisistijd, beperkt moeten worden.

''We moeten naar een ander huursysteem en de overheid moet stoppen extra fiscale maatregelen aan ons op te leggen. De sector zit in een klem. Als er niets gebeurt, wordt dat een negatieve spiraal en gaat het systeem van sociale huisvesting kapot''.

Hulp

Dat er hulp nodig is, gelooft Van der Laan wel. Hij zei een 'beetje in een spagaat' te zitten, doordat ook hij flink bezuinigen moet. Hij snapt tevens dat Aedes het een en ander 'met elkaar verbindt'.

Calon: ''We moeten nu btw gaan betalen over eigen grond, volstrekt belachelijk, maar het kost de sector zo weer 100 miljoen euro per jaar. Onderhoud en verbetering van woningen, nieuwbouw en sociale investeringen in buurten en wijken worden steeds moeilijker."

"Om te kunnen blijven investeren is het cruciaal dat onze kasstromen op peil blijven en daarvoor moet er structureel wat gebeuren.'