AMSTERDAM – Voorzitter van GroenLinks Henk Nijhof wil niet dat René Danen toetreedt tot het partijbestuur.

Hij roept in een interview met NU.nl de leden op om zaterdag tijdens het partijcongres tegen de voorzitter van actiegroep Nederland Bekent Kleur te stemmen.

René Danen was eerder voorman van het linkse platform Keer het tij. Ook riep hij regelmatig op tot acties tegen racisme en was hij actief in de milieubeweging. Hij kwam in 2007 in het nieuws toen hij Doekle Terpstra steunde in zijn oproep tot verzet tegen Wilders.

Volgens Nijhof houdt Danen, die eerder dit jaar lid werd van GroenLinks en zich direct kandideerde voor het bestuur, er een eigen agenda op na.

“Daar lijkt het op aangezien hij zich pas dit jaar aanmeldde als lid. Hij wil zijn eigen acties gaan voeren vanuit de macht die je hebt als bestuurslid binnen een partij. Dat vind ik niet des bestuurders. Die behoren vanuit het belang van de partij te opereren.”

Wat heeft u precies tegen Danen?

“We zijn een vrijzinnige partij, met de vrijheid van meningsuiting als kernwaarde. De manier waarop hij met mensen omgaat en heeft geopereerd bij allerlei actiegroepen tornen hieraan. Ze zijn bedoeld om opinie monddood te maken en dat past dus niet in onze partij.”

Op welke manier doet hij dat dan?

“Allerlei dingen. Hij voert rechtszaken tegen Wilders, schreef een open brief aan Van Gogh, wilde Fortuyn monddood maken en riep tot een boycot van actieblad De Ravage.”

Maar hij zou de partij wel op de kaart kunnen zetten als anti-Wilderspartij.

“De doelen die we nastreven verschillen niet erg, inderdaad. Wij bestrijden het rechtse geluid van Wilders te vuur en te zwaard. Maar de democratie is sterk genoeg om dat op onze manier te doen. Binnen de partij krijg ik veel signalen van leden die verontrust zijn dat iemand als Danen zo’n hoge positie binnen de partij zou kunnen bekleden.”

Wat zouden de gevolgen zijn als hij wel in het partijbestuur toetreedt?

“Ik wil niet zo ver gaan dat ik mijn eigen kandidatuur voor het voorzitterschap intrek, maar het zou me moeite kosten om vertrouwen met de bestuursleden op te bouwen. Met de huidige groep heb ik een dusdanige band dat ik alles in vertrouwen met ze kan delen. Met Danen zou ik dat niet hebben en dat is funest in aanloop naar de verkiezingen in 2011.”

Eerder hebben jullie aangegeven dat het tijd is voor regeringsdeelname. Hoe wilt u de partij daarvoor klaarmaken?

“In de eerste plaats kan ik, en dat is een nieuwtje, melden dat Marijke Vos voorzitter wordt van de selectiecommissie voor de Tweede Kamer. Zij was eerder al Kamerlid en momenteel wethouder in Amsterdam en heeft dus een enorme ervaring in de politiek en met onze partij.”

Maar verwacht u dat het gaat lukken?

“De signalen zijn positief. We hebben ons op regionaal niveau al bewezen en gaan zeker winnen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Maar liefst 95 procent van de leden gaf bij een eerder congres aan dat we moeten inzetten op regeringsdeelname. Daar moeten we op inzetten.”

Maar regeren betekent ook concessies doen.

“Natuurlijk. Daar zal het congres ook voor een belangrijk deel over gaan. Wat voor ons belangrijke punten worden. Het zal je niet verbazen dat de inzet op duurzaamheid en de bestrijding van de klimaatcrisis de hoogste prioriteit heeft.”

En zal de kandidatenlijst weer aangevoerd worden door Femke Halsema?

“Dat weten we nog niet. Daar zal Femke zelf uitsluitsel over geven na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen.”

René Danen reageert gepikeerd op de uitlatingen van partijvoorzitter Henk Nijhof.

“Hij gedraagt zich als de advocaat van Geert Wilders, terwijl in het verleden GroenLinks actief de antiracismebeweging steunde”, aldus Danen.

Lees de reactie van Rene Danen in de rubriek politiek