DEN HAAG - D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil dat de Tweede Kamer minstens een keer per jaar bijeenkomt met de topfiguren van de Nederlandse bankwereld.

Hij zegt dit een jaar na de eerste bijeenkomst van Nederlandse topbankiers en de Kamer. Pechtold wil een structurele hoorzitting: ''De risico's, de verantwoordelijkheden, het maatschappelijk nut en de gezamenlijke belangen van samenleving, politiek en financiële sector zijn groot.''

Pechtold herinnert zich de bijeenkomst van vorig jaar: ''De bankiers hadden naar eigen zeggen niets fout gedaan. Sommige Kamerleden weigerden op hun beurt dit gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef te accepteren.'' Alleen dat is volgens hem al reden om nog eens door te praten.

Meer dan de helft van de topmannen die vorig jaar aanwezig waren, zit inmiddels niet meer op dezelfde plek, zegt Pechtold.

''Dat geeft eens te meer aan dat de financiële sector onrustig blijft. De veranderingen die tot nu zijn doorgevoerd, lijken vooral aan de oppervlakte. De roep om actie, aangejaagd door de verontwaardiging van de publieke opinie, heeft ertoe geleid dat bankiers zijn vertrokken en bonussen werden aangepakt.''