AMSTERDAM – Van een grote meerderheid van de NU-lezers mag het plan van de kilometerheffing weer van tafel.

Dat blijkt uit een poll waarop 25.000 stemmen op zijn uitgebracht. Maarliefst 71 procent antwoordde ‘oneens’ op de stelling ‘Het invoeren van de kilometerheffing is een goed idee’.

De kilometerheffing was de ‘talk of the week’ in politiek Den Haag deze week. Minister Eurlings (Verkeer) had grote moeite om de oppositie te overtuigen van zijn plan.

Eerlijker

Volgens de minister maakt de kilometerheffing de kosten van autorijden eerlijker, doordat minder voor het bezit en meer voor het gebruik van de auto wordt betaald.

De aanschafbelasting en de motorrijtuigenbelasting zullen verdwijnen en in plaats daarvan moet een prijs per gereden kilometer betaald worden.

Door tijdens de spits de tarieven omhoog te gooien hoopt Eurlings dat de drukte op de weg zich verspreidt over de dag en dus de files verminderen. Ook moeten vervuilende auto’s meer gaan betalen dan schonere auto’s.

De kilometerheffing zorgt er volgens berekeningen van het ministerie voor dat een merendeel van de automobilisten er financieel op vooruit gaat.

Campagne

Met name de VVD voerde, gesteund door de Telegraaf, een felle campagne tegen de kilometerheffing. Het plan zou in uitvoering te duur zijn. Bovendien gaat Eurlings in de ogen van VVD-Kamerlid Aptroot creatief om met de kosten voor de exploitatie.

Het plan zal in het voorjaar verder besproken worden in de Tweede Kamer. Tegen die tijd moet ook duidelijk worden welk tarief automobilisten in de spits gaan betalen.

De vaststelling van dat tarief is een belangrijke voorwaarde van de ANWB om te discussiëren over steun aan het plan, liet directeur Guido van Woerkom weten. Eurlings heeft gezegd de goedkeuring van de ANWB essentieel te vinden.