DEN HAAG - De PvdA wil opheldering van de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Eimert van Middelkoop (Defensie) over Russische bommenwerpers die dinsdag zonder zich te identificeren het Nederlands luchtruim binnendrongen.

Volgens Kamerlid Martijn van Dam komen de Russen vaker op die manier het luchtruim van NAVO-landen binnen. Hij wil dat de Russen ophouden met deze provocaties, zei hij donderdag.

Dinsdag meldde Defensie dat F-16's twee Russische toestellen van het type TU-95 MS hadden onderschept. De Russische toestellen vlogen richting Nederlands luchtruim zonder dat de piloten hun identiteit bekendmaakten.

Denemarken

Ze waren daarvoor al tot de grens van het Deens luchtruim door Deense F-16's gevolgd. Toen de Russen het Nederlands luchtruim hadden verlaten, namen de Britten de begeleiding van de onbekende Russen over.

Kamerlid Van Dam bezocht afgelopen voorjaar een luchtmachtbasis in Noorwegen en kreeg daar te horen dat de Russische luchtmacht en de Russische marine actiever zijn dan tijdens de Koude Oorlog.

Provocaties

Hij memoreerde hoe Russen twee jaar geleden ook richting Noordwijk vlogen, waar op dat moment een NAVO-bijeenkomst gaande was. ''Het klinkt dreigender dan het lijkt. Maar het zijn wel provocaties.''

Rusland en de NAVO werken samen, maar fatsoenlijke samenwerking is ook dat je het aankondigt als je een testvlucht uitvoert, zei hij.

Van Dam wil weten hoe vaak het volgens de Nederlandse ministers voorkomt en of ze de Russen op hun gedrag willen aanspreken.