AMSTERDAM - Marokkaanse Nederlanders moeten beide nationaliteiten van hun kind laten registreren in het bevolkingsregister, ook als ze voor hun kind liever alleen de Nederlandse nationaliteit zouden willen.

Dat heeft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) besloten. Kinderen van Marokkaans-Nederlandse ouders krijgen automatisch twee nationaliteiten.

Hun kinderen krijgen op basis van de Marokkaanse wet automatisch de Marokkaanse nationaliteit. Daar kan nooit afstand van worden gedaan.

De Tweede Kamer wil ouders de mogelijkheid geven voor hun kind alleen de Nederlandse nationaliteit te laten registreren in het bevolkingsregister, oftewel de gemeentelijke basisadministratie (GBA).

Niet compleet

Als mensen kiezen voor Nederland moet dat worden aangemoedigd, vindt de Kamer. Bijleveld begrijpt dat wel, maar voelt er toch niets voor, omdat de gegevens in het bevolkingsregister dan niet meer honderd procent compleet zouden zijn.

Zij wijst erop dat registratie in het GBA voor de feitelijke nationaliteit niet uitmaakt: een kind houdt de Marokkaanse nationaliteit ook als die niet in het bevolkingsregister staat geregistreerd.

Bijleveld gaat wel regelen dat organisaties die gebruikmaken van het GBA, zoals de Belastingdienst en pensioenfondsen, niet meer automatisch alle nationaliteitsgegevens over mensen krijgen. Die gegevens mogen alleen nog worden verstrekt als dat echt nodig is.