DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) roept artsen op goed te bekijken of ze eerder moeten ingrijpen als een zwangerschap lang duurt.

In Nederland wordt een bevalling opgewekt als de baby twee weken overtijd is, maar onder gynaecologen gaan stemmen op dat dit te laat zou zijn.

Klink benadrukte donderdag in overleg met de Tweede Kamer dat het aan de verloskundige beroepsgroep zelf is om te bekijken wanneer een bevalling moet worden opgewekt. Maar hij deed wel een oproep om alle twijfel rond het ingrijpen bij een lange zwangerschap weg te nemen.

In Nederland sterven betrekkelijk veel baby's rond de bevalling. Gynaecologen waarschuwden eerder dat het te lang duurt voordat artsen ingrijpen bij een lange zwangerschap.

Ook sterven er 's nachts en in het weekeinde meer baby's in ziekenhuizen omdat gynaecologen dan niet werken. Klink stelde dat een 24-uurs beschikbaarheid van gynaecologen hoog op zijn agenda te staat.

Langverwacht

Met eventuele maatregelen wil hij niet wachten tot de Inspectie voor de Gezondheidszorg eind 2011 klaar is met een onderzoek. Begin januari krijgt Klink een langverwacht advies over zwangerschap en geboorte.

Verloskundigen krijgen meer betaald voor hun werk, kondigde Klink donderdag aan. Hij neemt een advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de tarieven de komende drie jaar stapsgewijs met een kwart te verhogen.

Hij trekt hier 30 tot 40 miljoen euro voor uit. De verloskundigen klagen al jaren dat ze te weinig geld voor hun werk krijgen.

De NZa gaf ook aan dat de prijzen van verloskundigen en kraamzorgers in 2013 vrijgegeven kunnen worden. Daarover valt in 2012 dan een definitief besluit, heeft Klink de Tweede Kamer laten weten. SP en PvdA gaven donderdag aan niets te voelen voor vrije prijzen.