DEN HAAG - Binnen de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging van het Korps Landelijke Politiediensten wordt onderzoek gedaan naar de houding van beveiligers van premier Jan Peter Balkenende ten opzichte van journalisten.

RTL Nieuws-verslaggever en voorzitter van de Parlementaire Persvereniging (PPV) Jos Heymans zei woensdagavond ''heel blij'' te zijn met het onderzoek.

Volgens hem toont het aan dat klachten van journalisten dat ze door beveiligers op hardhandig wijze zijn belet de minister-president vragen te stellen, serieus worden genomen.

Heymans kwam enkele weken geleden zelf ten val in de Tweede Kamer, toen een beveiliger van Balkenende belette hem de premier een vraag te stellen.

Directeur-generaal Henk Brons van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft in een reactie op de klachten de Parlementaire Persvereniging uitgenodigd voor een gesprek later dit jaar. Daarbij wil hij ook graag afspraken maken over een betere omgang tussen journalisten en bewindspersonen in het Kamergebouw.

Omgang

Op de uitnodiging voor een gesprek gaat de PPV volgens Heymans graag in, maar hij twijfelt over de afspraken die de RVD wil maken over de omgang tussen journalisten en bewindspersonen.

Brons wijst in zijn brief ook op de gang van zaken na afloop van de wekelijkse ministerraad op vrijdag, waarbij journalisten in de hal van het ministerie van Algemene Zaken achter een touwtje moeten staan om de vertrekkende ministers de ruimte te geven om te vertrekken als ze willen.

''Dit systeem laat zich natuurlijk niet klakkeloos kopiëren maar kan wellicht wel helpen bij het vinden van een oplossing'', stelt Brons. Heymans kondigt bij voorbaat aan niets voor een dergelijke praktijk in het Kamergebouw te voelen.