DEN HAAG - Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) eist een oplossing voor de jongste problemen rond de ov-chipkaart. Treinreizigers mogen niet twee keer het opstaptarief betalen, liet zij woensdag weten.

Huizinga reageerde daarmee op kritiek van regeringspartij PvdA. Volgens Tweede Kamerlid Lia Roefs hebben treinreizigers er last van dat zij zulke extra kosten maken als ze met verschillende vervoerders reizen.

Tussen bijvoorbeeld Sittard en Nijmegen rijden tot Roermond treinen van de Nederlandse Spoorwegen.

Daarna verzorgt vervoersmaatschappij Veolia de reis. Mensen betalen dan twee keer het opstaptarief, terwijl zij dat maar eenmaal kwijt zouden moeten zijn.

Opstaptarief

Roefs dreigde daarom in het Kamerdebat over de verkeersbegroting met een voorstel waarin staat dat ''Den Haag'' weer de tarieven gaat bepalen. Dat is nu een zaak van provincies, stadsregio's en vervoersbedrijven samen. ''Desnoods schaffen we het opstaptarief af'', aldus Roefs.

Zij vond gehoor bij Huizinga: ''Ik ga ervan uit, dat de decentrale overheden en vervoerders dit probleem reizigersvriendelijk oplossen voordat het papieren kaartje voorgoed van het spoor verdwijnt.''