AMSTERDAM - Burgers die vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid geweld gebruiken moeten als held worden behandeld en dus niet als verdachte.

Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Laetitia Griffith tegenover NU.nl. "Burgers die de moed tonen om in te grijpen moeten niet direct zelf in het beklaagdenbankje worden gezet. Zij zouden op dezelfde wijze als politieagenten op zijn minst het voordeel van de twijfel moeten krijgen", aldus de VVD-politica.

Aanleiding voor de oproep van Griffith is de dinsdag gelanceerde campagne 'Meer veiligheid op straat' waar minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) het startsein voor heeft gegeven.

Agressie

De voorlichtingscampagne moet geweld en agressie tegen werknemers met een publieke taak, zoals buschauffeurs en ambulancepersoneel, tegengaan. Mensen worden opgeroepen te handelen als zij getuige zijn van zo'n incident.

Volgens Griffith loopt de minister met haar oproep het risico op geweldgebruik door burgers die getuige zijn van dergelijke agressie.

In de boeien

Ze wil van de minister weten hoe de politie omgaat met burgers die 'burgermoed tonen' in deze situaties. "Ik wil dat een burger die op dringend verzoek van de minister ingrijpt niet als verdachte in de boeien wordt geslagen en wordt opgesloten, maar als held wordt behandeld."

De VVD-parlementariër wil dat deze burgers dezelfde behandeling krijgen als agenten die geweld gebruiken bij een aanhouding. Zij worden als getuige gehoord en niet als verdachte aangemerkt.

Griffith vraagt de minister dit wettelijk te verankeren en de kwestie onder aandacht van politie en Openbaar Ministerie (OM) te brengen. Woensdagavond zal het verzoek worden besproken bij de begrotingsbehandeling Binnenlandse Zaken.