STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft de EU-landen woensdag in een resolutie opgeroepen om ontwikkelingslanden 30 miljard euro te geven voor klimaatplannen.

Met het geld moeten Afrikaanse en andere arme landen zich voorbereiden op de hogere temperaturen en bijvoorbeeld de hogere zeespiegel.

De EU-landen en Europese Commissie hebben steeds gezegd de arme landen klimaatsubsidie te willen geven. Ze hebben daarbij echter geweigerd een concreet bedrag te noemen, vooruitlopend op de VN-klimaattop half december in Kopenhagen.

Druk op Obama

Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks) reageert verheugd. ''Deze resolutie zal de druk op de VS-president Barack Obama opvoeren om ook met voorstellen te komen, wat de kans op een succes in Kopenhagen een stuk groter maakt'', aldus Eickhout, die het jammer vindt dat Obama alleen het begin van de klimaattop in Kopenhagen bijwoont.

De SP onthield zich van stemming. ''Ik kan natuurlijk nooit voor een resolutie stemmen die stelt dat kernenergie een belangrijk onderdeel gaat uitmaken van de energie in Europa. Maar omdat de 30 miljard euro voor klimaatmaatregelen me wel vrolijk maakt, onthield ik mij in de eindstemming'', aldus Europarlementslid Kartika Liotard.