AMSTERDAM - Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen is woensdag gevallen. Dat heeft het college woensdag bekendgemaakt.

De burgemeester, Thom de Graaf, en wethouders van het linkse college waren sinds dinsdag in vergadering na een conflict in de gemeenteraad over de onroerendzaakbelasting (ozb).

De PvdA stond daarin recht tegenover de coalitiegenoten SP en Groenlinks en het college over de verhoging van stijging van de ozb. De PvdA vond dat de gemeente de burger te veel vroeg.

Overleg

De fractievoorzitters van de Nijmeegse politieke partijen overleggen woensdagmiddag met De Graaf. Ze bespreken hoe de stad de komende maanden bestuurd moet worden.

De meest voor de hand liggende optie is dat het huidige college van SP, GroenLinks en PvdA demissionair verder gaat, denkt een woordvoerster van de gemeente. ''Het is niet te doen om drie maanden voor de verkiezingen een heel nieuw college samen te stellen'', denkt fractievoorzitter Ben van Hees van de Stadspartij NijmegenNu.

Ozb

Demissionair de bestuurlijke taken uitvoeren betekent echter ook dat het college de ozb met slechts 0,5 procent mag verhogen in plaats van 5 procent.

Het door de raad aangenomen amendement over deze lastenverlaging was de directe aanleiding voor de val van het college.