DEN HAAG - De Bijlmerbajes in Amsterdam krijgt er personeel bij om de problemen in de gevangenis het hoofd te kunnen bieden. Ook komt de strafinrichting onder verscherpt toezicht te staan.

Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) woensdag onder druk van de Tweede Kamer toegezegd.

Ze stelt nieuwe medewerkers aan zodat de huidige bewaarders snel kunnen worden bijgeschoold om daarmee de kwaliteit van het werk te verbeteren.

De Inspectie voor de Sanctietoepassing, die recent harde kritiek leverde op het dagprogramma voor de gevangenen in de Bijlmerbajes, zal elk half jaar rapporteren hoe het staat met de aangekondigde verbeteringen.

Spanningen

Albayrak laat binnenkort weten hoeveel medewerkers erbij komen. De afgelopen jaren ontstonden spanningen in de Bijlmerbajes, omdat gevangenen zich verzetten tegen de versobering van hun dagprogramma.

De staatssecretaris kondigde eerder deze maand al maatregelen aan die ervoor moeten zorgen dat de problemen, en met name de uitval van arbeid, voor het einde van het jaar zijn verholpen. Ook is er een nieuwe directeur aangesteld.

Structureel tekort

Maar een meerderheid van de Tweede Kamer wilde meer actie, vooral in de vorm van extra personeel en meer toezicht. Volgens SP-Kamerlid Krista van Velzen ligt de oorzaak van de problemen, zoals opstandige gedetineerden en een te beperkt dagprogramma, bij een structureel tekort aan personeel.

Ze vindt dat er tachtig cipiers bij moeten. Volgens Van Velzen is de veiligheid van het personeel nu in het geding, ook omdat ze te weinig kunnen trainen om de gevangenen in de hand te houden.

Veiligheid

Volgens Albayrak is de veiligheid in de Bijlmerbajes echter niet in het geding en is er ook geen structureel tekort aan personeel. Wel is er sprake van onderbezetting door onder meer een hoog ziekteverzuim.

De complexe en hardnekkige problemen in de Bijlmerbajes zijn volgens Albayrak mede het gevolg van de constructie van het complex, dat uit zes torens bestaat waarin ook nog eens een eigen bedrijfscultuur heerst.

De penitentiaire inrichting Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heet, gaat in 2014 dicht en wordt dan vervangen door een nieuwe gevangenis in Zaandam.