DEN HAAG - De PvdA in de Tweede Kamer klaagt nu ook over de ov-chipkaart.

Fractiewoordvoerster Lia Roefs is van plan woensdag in het debat over de begroting Verkeer en Waterstaat een ultimatum te stellen aan staatssecretaris Tineke Huizinga vanwege onder meer dubbele instaptarieven die reizigers moeten betalen.

De Rotterdamse vervoerder RET introduceerde eind januari van dit jaar als eerste de ov-chipkaart als het enige geldige betaalmiddel in de metro.

De chipkaart is intussen op veel meer plaatsen te gebruiken, maar nog wel naast de aloude strippenkaart. Vanaf 1 oktober kunnen ook treinreizigers gebruikmaken van de ov-chipkaart.

De oppositiepartijen SP en GroenLinks maken tot nu toe het meeste misbaar over bijvoorbeeld forse tariefstijgingen.

Eerste strip

Roefs wil niet dat overstappende reizigers dubbele instaptarieven (''de eerste strip'') moeten betalen. Zij geeft als voorbeeld treinpassagiers tussen Sittard en Nijmegen. Zij reizen met de Nederlandse Spoorwegen tot Roermond en daarna met het vervoersbedrijf Veolia. Daardoor zijn zij twee keer het instaptarief kwijt.

Daarnaast ergert de PvdA'ster Roefs zich eraan dat vervoerders zoveel andere tarieven hanteren. Voor reizigersvereniging Rover was dat al eerder reden om aan te dringen op een beter toezicht op de tarieven in het regionaal vervoer.

Roefs dreigt met een voorstel bij de evaluatie van de geldende Wet personenvervoer komend voorjaar waarin staat dat niet meer de lagere overheden de ov-tarieven bepalen. ''Als stok achter de deur. Dan kan de staatssecretaris die tijd gebruiken om te polderen.''