DEN HAAG - Het CDA in de Tweede Kamer vindt dat het toenemend aantal overvallen op winkels aangepakt moet worden.

De regeringspartij wil desnoods een capuchonverbod in winkels, zodat overvallers hun identiteit niet kunnen verhullen.

De oppositie hoonde het voorstel van CDA-Kamerlid Coskun Cörüz dinsdagavond direct weg. SP'er Ronald van Raak sprak van een proefballonnetje, waarmee coalitiepartijen proberen om slecht beleid van dit kabinet een sociaal gezicht te geven.

Ter Horst

Tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken riep het CDA minister Guusje ter Horst op ''iets'' te ontwikkelen om winkeliers te helpen in de strijd tegen winkeldiefstallen en roofovervallen, die vaak worden gepleegd door jongeren met een capuchon op.

Cörüz pleitte voor technische of juridische middelen die ervoor zorgen dat overvallers zich niet langer kunnen verschuilen onder een capuchon.

Helm

Cörüz verwees ter illustratie naar bordjes bij tankstations die aangeven dat mensen hun helm moeten afdoen, zodat ze niet onherkenbaar zijn voor bewakingscamera's.

Hij opperde dat er misschien ook een techniek te bedenken is waarmee ''je door de capuchon heen kunt kijken''.

Het CDA wil geen totaalverbod op het dragen van een capuchon. Cörüz stelde wel dat ''een winkelier mag bepalen wie in zijn winkel komt''.

Muts

SP-Kamerlid Van Raak ziet geen heil in het voorstel van de christendemocraten. Hij vraagt zich af of mensen dan ook geen cowboyhoed meer mogen dragen en of er ook bordjes moeten komen die het dragen van een muts verbieden. Ook GroenLinks plaatste vraagtekens bij het voorstel.

Kamerlid Rita Verdonk confronteerde Cörüz met haar eigen voorstel om in de strijd tegen criminele Marokkaans-Nederlandse jongeren het dragen van capuchons in winkels en de openbare ruimte te verbieden.

Het CDA steunde die motie eerder niet. Verdonk daagde Cörüz uit dat alsnog te doen.