DEN HAAG - Het CDA wil succesvolle mensen, met name allochtonen, als voorbeelden behouden voor hun oorspronkelijke woonwijken. Ze zouden er gemakkelijker een huis moeten kunnen kopen.

Dat bleek dinsdag bij de behandeling van de Integratiebegroting. Ook wil het CDA onderzoek naar de geldstromen naar bijvoorbeeld Marokko, want de partij ziet liever dat het geld in Nederland wordt geïnvesteerd.

De VVD vindt het tijd om de allochtonen als normale burgers te behandelen en dus om te stoppen met 'betutteling en knuffelprojectjes'. Instellingen die integratie willens en wetens tegenwerken, moeten dicht.

Ook moeten nieuwskomers veel later voor een uitkering in aanmerking komen om te bereiken dat ze zichzelf bedruipen.

Goedkope woningen

De SP wil goedkope woningen in de betere wijken om de spreiding van de verschillende bevolkingsgroepen te bevorderen.

De PvdA zou graag een keurmerk op inburgeringscurussen zien en neigt naar 'het principe van acceptatieplicht' voor scholen.

Van der Laan

GroenLinks vindt dat Integratieminister Eberhard van der Laan probeert het ontspoorde debat weer op de rails te krijgen en losmaakt van de hypes. Het wordt tijd om flink aan te pakken: ''Niet lullen, maar poetsen.''

Van der Laan bakt er in de ogen van de PVV echter nog steeds niks van. ''We gaan een amendement indienen om zijn salaris symbolisch met 1 euro te korten.''

Van der Laan antwoordt woensdag.