DEN HAAG - Een gepland bezoek van de Tweede Kamer aan Turkije komt op losse schroeven te staan, nu de Turkse overheid in felle bewoordingen heeft uitgehaald naar delegatielid Geert Wilders.

''Zo'n fascist en racist is niet alleen in Turkije, maar ook in heel veel Europese hoofdsteden niet welkom.''

Dat heeft een woordvoerder van de Turkse minister Ahmet Davutoglu (Buitenlandse Zaken) dinsdag gezegd.

Kerstreces

De Tweede Kamer vindt dat tijdens het kerstreces de volledige Nederlandse delegatie naar Turkije moet kunnen.

Wilders moet tot het land worden toegelaten en kunnen deelnemen aan alle onderdelen van het programma, inclusief de gebruikelijke ontvangsten door regeringsautoriteiten.

Als Turkije de PVV-leider weigert, blijven de andere Kamerleden ook thuis. Dat heeft delegatieleider Harm-Evert Waalkens (PvdA) gezegd.

Wilders

De woordvoerder van Davutoglu zegt dat niemand Wilders wil ontmoeten. ''Niet alleen binnen de Turkse regering en het parlement, maar ook niet in non-gouvernementele organisaties. Zo'n bezoek, waaraan Wilders deelneemt, beschadigt de contacten tussen ons als twee bevriende landen.''

Dialoog

De PVV-leider hoopt desondanks dat Turkije hem gewoon toelaat, zodat hij de dialoog kan voeren over toetreding van het land tot de Europese Unie. Zijn partij is daar fel op tegen.

''De Turken laten hun ware gezicht zien met deze domme woorden en bewijzen hiermee dat ze nooit lid mogen worden van de EU. Ik ben een fascist noch racist'', aldus Wilders.

Blamage

Wilders zou het ''een blamage van de eerste orde'' vinden als niet de hele delegatie naar Turkije kan. ''Dan capituleren we voor een autocratisch regime.'' De Kamer praat later nog over de kwestie.

Wilders moet voor zijn eventuele vertrek naar Turkije ook nog garanties krijgen via minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Dat moet voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Jordanië, waar een aanklacht tegen Wilders is ingediend.

Wilders vindt ook dat Verhagen officieel bezwaar moet maken bij Turkije als hij niet wordt ontvangen.