DEN HAAG - Het kabinet draagt opnieuw VVD-politica Neelie Kroes voor als Nederlandse eurocommissaris.

Premier Jan Peter Balkenende heeft dat dinsdagmiddag aan voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie laten weten.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt. Over de precieze portefeuille worden geen mededelingen gedaan. Dat doet Barroso binnenkort zelf.

Volgens ingewijden zal Kroes een portefeuille krijgen waarbij ze actief zal zijn op terreinen als ict, e-commerce en telecom.

Vicevoorzitter

Ook wordt Kroes een van de vicevoorzitters van de commissie. Eerdere berichten dat ze in aanmerking zou komen voor de post Buitenlandse Handel, worden tegengesproken.

Kroes, die formeel nog met Barroso moet onderhandelen over haar portefeuille, wilde dinsdag niet reageren op haar voordracht, aldus haar woordvoerder.

CDA

Lange tijd zag het ernaar uit dat het CDA de nieuwe Nederlandse eurocommissaris zou leveren. Kroes leek uit beeld, omdat ze zei alleen terug te willen keren op haar huidige post. De VVD-politica bouwde de afgelopen vijf jaar een goede reputatie op als Europees Commissaris voor Concurrentie.

Maar vorige week liet de 68-jarige ex-minister van Verkeer plotseling weten ook open te staan voor andere portefeuilles op economisch terrein.

Hirsch Ballin

Mocht Kroes toch afvallen dan heeft Nederland nog onder anderen minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en voormalig staatssecretaris Yvonne van Rooy (Economische Zaken), beiden CDA, achter de hand.

Ook PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) is dan nog een mogelijkheid.

Verheugd

De Tweede Kamer is verheugd met de voordracht van VVD-politica Neelie Kroes als commissaris in de nieuwe Europese Commissie. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel spreekt van een ''prima keuze'', PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer noemt het ''goed nieuws''.

Beiden benadrukten dat de partijkleur niet ter zake doet, maar dat het van belang is de beste kandidaat voor te dragen. Van Geel noemt de voordracht van Kroes ''het bewijs dat er geen partijpolitieke spelletjes'' worden gespeeld.

VVD

Ook de VVD is vanzelfsprekend blij met de voordracht. Fractievoorzitter Mark Rutte heeft Kroes direct gebeld om haar te feliciteren. ''Zij is er ook heel blij mee'', zei Rutte in de wandelgangen van het Tweede Kamergebouw.

De VVD-leider complimenteerde premier Jan Peter Balkenende met zijn keuze voor Kroes. ''Hij heeft volgens mij de beste keuze gemaakt. Kroes heeft Europa een gezicht gegeven voor heel veel Nederlanders."

Visitekaartje

"Ze is echt een visitekaartje voor Nederland. En ik ben er blij mee dat iemand van mijn partij eurocommissaris wordt.''