DEN HAAG - Neelie Kroes wordt ook de komende jaren de Nederlandse eurocommissaris. Zij zou de post Buitenlandse Handel krijgen. Dat zeggen ingewijden in politiek Den Haag.

Volgens de NOS melden 'welingelichte bronnen' tegenover de omroep dat commissievoorzitter José Barroso Kroes bovendien de functie van vicevoorzitter zou hebben aangeboden. Dat aanbod geldt alleen als het kabinet haar voordraagt voor een post in Brussel.

Premier Jan Peter Balkenende onderhandelt nog steeds met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie over de Nederlandse kandidaat. Naar verwachting wordt binnen enkele dagen de uitkomst bekend.

Concurrentie

Lange tijd zag het ernaar uit dat het CDA de nieuwe Nederlandse eurocommissaris zou leveren. Kroes leek uit beeld, omdat ze zei alleen terug te willen keren op haar huidige post. De VVD-politica bouwde de afgelopen vijf jaar een goede reputatie op als Europees Commissaris voor Concurrentie.

Maar vorige week liet de 68-jarige ex-minister van Verkeer plotseling weten ook open te staan voor andere portefeuilles op economisch terrein.

Hirsch Ballin

Mocht Kroes toch afvallen dan heeft Nederland nog onder anderen minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en voormalig staatssecretaris Yvonne van Rooy (Economische Zaken), beiden CDA, achter de hand. Ook PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) is dan nog een mogelijkheid.