DEN HAAG - Tv-presentator Harm Edens (On Air, Dit Was Het Nieuws) komt dinsdagavond tijdelijk als beleidsmaker in actie in de Tweede Kamer. De tv-prominent werkt niet alleen voor de landelijke, maar ook voor de regionale omroep (Omroep Gelderland).

Tijdens een overleg over de slechte financiële situatie van regiozenders zit hij achter de tafel met politici om een beeld te schetsen van de situatie bij regionale omroepen.

Edens zit er op uitnodiging van Joop Atsma, Tweede Kamerlid van het CDA. Atsma schreef een jaar geleden het beleidsstuk Stemmen uit de Regio, waarin hij een toekomstvisie voor regiozenders schetst.

Mediabegroting

Dat stuk wordt dinsdagavond besproken met andere Kamerleden en met minister Ronald Plasterk (Media). Volgende week komen de regioplannen in stemming tijdens de mediabegrotingsbehandeling.

De deelname van Edens aan het debat is een suggestie van ROOS (Regionale Omroep Overleg en Samenwerking). Ook van die omroepkoepel schuift een expert aan.

Vergrijzing

Regiozenders hebben te maken met een vergrijzend publiek. Edens weet bij Omroep Gelderland echter ook jongere kijkers aan zich te binden en is daarom gevraagd zijn visie te geven.

Atsma stelt in zijn nota voor 15 miljoen euro extra uit te trekken voor regionale omroepen. Een deel daarvan is eenmalig, namelijk om die zendgemachtigden een inhaalslag te laten maken op internet.

Nieuws

De CDA'er stelt verder voor om de regiozenders te laten samenwerken met de NOS. Hij stelt voor om elk regionaal nieuwsbulletin vooraf te laten gaan door het NOS Journaal.

Volgens de parlementariër neemt het draagvlak voor zijn plannen toe. Ook Plasterk werkt mee, aldus Atsma, al kan er ''financieel wel een tandje bij''.

De PvdA-bewindsman is in ieder geval bereid om geld uit te trekken voor vernieuwende tv-producties op regiozenders. Ook wil hij erover nadenken programma's van regionale omroepen een plaatsje te geven op de omroepsite Uitzending Gemist.