DEN HAAG - GroenLinks wil dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vaart maakt met wetgeving voor meer openheid over de financiering van politieke partijen en aanverwante bewegingen.

Als de PvdA-bewindsvrouw dat deze week tijdens de behandeling van de begroting Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer niet toezegt, dient de oppositiepartij een initiatiefwet in over giften aan politieke partijen.

Dat heeft GroenLinks maandag aangekondigd. Volgens de partij heeft Ter Horst vorig jaar al beloofd met een wet voor meer openbaarheid over de financiën in de politiek te komen.

Onverantwoord

Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks noemt langer wachten onverantwoord. ''De nieuwe regels voor openbaarheid van financiën moeten van kracht zijn vóór de komende verkiezingen'', stelt Halsema. In maart volgend jaar zijn gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens het wetsvoorstel van GroenLinks moet een politieke partij die in aanmerking wil komen voor overheidssubsidie, giften van 1000 euro of meer publiceren. Ook mogen giften boven 25.000 euro niet worden aangenomen en moeten deze worden teruggestort.

De regels gelden niet alleen voor politieke partijen, maar ook voor bewegingen en organisaties die parlementaire vertegenwoordiging nastreven. Zo hoopt de partij te voorkomen dat personen of bedrijven invloed inkopen op politieke besluitvorming.