DEN HAAG - Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) betreurt het dat adviseurs van verzekeraar Burghthuys Adviesgroep bij militairen de indruk wekt dat zaken die Defensie regelt niet op orde zijn.

''Dat keur ik af'', zei de staatssecretaris maandag. Hij reageerde op het bericht dat deze 'huisverzekeraar' van de militaire vakbond VBM/NOV militairen een uitvaartverzekering aanbiedt, omdat Defensie niet altijd de kosten van repatriëring en begrafenis bij overlijden tijdens een missie zou betalen. Defensie betaalt die kosten wel volledig.

Hij adviseerde militairen die twijfels hebben of zaken goed geregeld zijn, zelf te bellen met het dienstencentrum van Defensie.

Er zijn bij Defensie klachten binnengekomen over het optreden van de verzekeraar. Een paar weken geleden is de VBM/NOV al door Defensie aangesproken over de kwestie. Het ministerie wacht nog steeds op antwoord.

Opheldering

De PvdA heeft maandag opheldering gevraagd over de verzekeraar die volgens de militaire vakbond ACOM vooral jonge militairen misleidt.

Kamerleden Mei Li Vos en Angelien Eijsink willen van De Vries en van minister Wouter Bos (Financiën) weten of de beschuldiging klopt en of zij vinden dat dit door de bocht kan.

Ook zouden decennialang lopende kapitaalverzekeringen aan jonge militairen met tijdelijke contracten aangeboden worden.

Op de vingers getikt

De Burghthuys Adviesgroep werd vorig jaar al eens op de vingers getikt door de financiële toezichthouder AFM.

Volgens de AFM had de verzekeraar slecht advies gegeven aan jonge militairen met een tijdelijk contract tijdens het verkopen van langlopende beleggingsverzekeringen.

De verzekeraar hield het toen op administratieve problemen. De verzekerden zouden wel goed geadviseerd zijn, maar het stond niet goed in de verslagen.