DEN HAAG - Schrijfster en theatermaakster Nilgün Yerli wil Geert Wilders dinsdag bedelven onder bossen bloemen en brieven van moslimstudenten. Maar de PVV-leider zit daar niet op te wachten. Hij liet maandag weten niets van Yerli in ontvangst te zullen nemen.

''Laat haar die bloemen maar naar een verzorgingshuis brengen of zo'', stelde Wilders. Yerli zet haar actie toch door. Studenten van de Islamitische Universiteit in Rotterdam hebben volgens haar honderden (liefdes)brieven aan Wilders geschreven.

Elke brief komt aan een bos bloemen te hangen. Een vrachtwagen rijdt dinsdagochtend bij het gebouw van de Tweede Kamer voor om ze af te leveren, aldus Yerli.

Liefdevolle reactie

De cabaretière van Turkse afkomst hoopt dat de actie een ''liefdevolle reactie'' uitlokt. Het ''vertederingsoffensief'' moet volgens haar ook de welwillende moslims in Nederland een hart onder de riem steken.

''Ik wil Geert laten weten dat ik met hem meevoel, dat ik begrijp dat hij zich in een positie heeft gemanoeuvreerd waarin hij moet provoceren om te blijven bestaan. De man is totaal verhard in zijn standpunten. Hij praat over een maatschappij waarin hij niet meer leeft. Maar misschien roept de liefde de zachtheid in hem wel weer op'', schrijft Yerli.

Haar uiteindelijke doel is dat Wilders in debat gaat met de moslimstudenten. ''En dat men kan zien dat de ene moslim de ander niet is, maar vooral dat je haat met liefde kan beantwoorden'', aldus de initiatiefneemster.