DEN HAAG - De PvdA wil opheldering over een verzekeraar die volgens de militaire vakbond ACOM jonge militairen misleidt.

Kamerleden Mei Li Vos en Angelien Eijsink willen van minister Wouter Bos (Financiën) en staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) weten of de aantijging klopt.

Zo blijkt uit vragen die zij maandag hebben ingediend.

Volgens de ACOM beveelt Burghthuys Adviesgroep, de huisverzekeraar van concurrerende vakbond VBM/NOV, jonge militairen een uitvaartverzekering aan, omdat Defensie de kosten van repatriëring en begrafenis bij overlijden tijdens een missie niet zou betalen.

Extra kosten

Ouders zouden ten onrechte bang worden gemaakt met extra kosten van tientallen duizenden euro's. Ook zouden decennialang lopende kapitaalverzekeringen aan jonge militairen met tijdelijke contracten aangeboden worden.

De ACOM krijgt klachten binnen en roept De Vries op om hier tegen op te treden. De PvdA wil weten of de beschuldigingen juist zijn en of De Vries en Bos vinden of dit door de beugel kan.

Een woordvoerder van De Vries zei maandag dat er ook bij Defensie klachten over de adviesgroep zijn binnengekomen.

Het ministerie heeft de VBM/NOV een paar weken geleden aangesproken op de manier waarop waar de huisverzekeraar de verzekeringen aan de man brengt. Defensie wacht nog op een reactie.

AFM

De Burghthuys Adviesgroep werd vorig jaar al eens op de vingers getikt door de financiële toezichthouder AFM. Volgens de AFM had de verzekeraar slecht advies gegeven aan jonge militairen met een tijdelijk contract tijdens het verkopen van langlopende beleggingsverzekeringen.

De verzekeraar hield het toen op administratieve problemen. De verzekerden zouden wel goed geadviseerd zijn, maar het stond niet goed in de verslagen.