DEN HAAG - Gemeenten moeten er meer van doordrongen raken dat er financieel magere jaren aankomen en dat ook zij dan minder geld kunnen uitgeven.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) betwijfelt of er bij gemeenten voldoende ''gevoel van urgentie'' is.

Daarmee deelt ze de zorgen die hierover leven bij partijen als de VVD en het CDA. Volgens Bijleveld staan de gemeentefinanciën door de economische crisis onder druk.

''Gemeenten moeten zich realiseren dat het moeilijk en echt anders wordt'', zei ze maandag in een overleg met de Tweede Kamer.

Gemeenteraadsverkiezingen

Mede met het oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen en het maken van nieuwe collegeprogramma's moeten gemeenten daar nu al rekening mee houden. Ook zullen er amper meer mogelijkheden zijn om ''leuke dingen voor mensen'' te doen, aldus Bijleveld.

Tijdens veel werkbezoeken in de afgelopen tijd heeft de bewindsvrouw deze boodschap al overgebracht aan gemeenten. Ook heeft ze hun verscheidene scenario's voorgehouden in de hoop dat ze zich voorbereiden op de noodzakelijke bezuinigingen.

Gemeenten mogen die niet alleen afwentelen op burgers, maar moeten zelf ook wat doen om die besparingen te bereiken. Zo zouden ze volgens de staatssecretaris moeten nadenken over het aantal dagelijks bestuurders dat na de verkiezingen aantreedt.