DEN HAAG - De overheid steekt nog eens 3 miljard euro in ABN Amro en Fortis Bank Nederland. De twee banken, volledig eigendom van de Nederlandse staat, hebben het geld nodig om verder te integreren tot één bankbedrijf.

Dat heeft minister Wouter Bos van Financiën donderdag bekendgemaakt. Het is naar verwachting de laatste extra kapitaalinjectie voor de twee staatsbanken.

Eventuele nieuwe tegenvallers moeten ze zelf opvangen. De overheid zet naast de investering ook leningen ter waarde van 1,4 miljard euro om in eigen vermogen van de banken. Dat brengt het totale kapitaalplan op 4,4 miljard euro.

Bos meldde in juni nog dat hij 2,5 miljard euro extra in ABN Amro en Fortis Bank Nederland moest steken. De twee banken hadden dat geld nodig om zelfstandig verder te kunnen.

Fortis

De Nederlandse staat heeft de banken in het najaar van 2008 ingelijfd, toen het Belgisch-Nederlandse moederconcern Fortis ten onder dreigde te gaan.

De Nederlandse delen van ABN Amro en Fortis werden voor 16,8 miljard euro losgeweekt van de bankverzekeraar. In totaal was Bos 23,3 miljard euro kwijt aan de reddingsoperatie.

Wenselijk

De minister noemt de nieuwe kapitaalinjectie van 3 miljard euro ''nodig, wenselijk en verstandig''. Hij heeft de Tweede Kamer donderdag geschreven dat de investering beperkt blijft tot ''noodzakelijke en onvermijdelijke kosten om een levensvatbare bank neer te zetten''.

De Tweede Kamer moet nog instemmen met de nieuwe kapitaalinjectie, die volgens Bos voldoet aan de eisen van de Europese Commissie.

Samensmelten

ABN Amro en Fortis Bank Nederland zullen de 3 miljard euro contant gebruiken om samen te smelten tot één nieuwe bank en tevens om te voldoen aan de kapitaaleisen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Het geld dat de twee banken aanwenden voor verdere integratie, zal zichzelf volgens de minister terugverdienen uit de winsten van de combinatiebank, waar topman Gerrit Zalm momenteel aan werkt.

De kosten- en schaalvoordelen van de combinatie ABN Amro en Fortis Bank Nederland worden geschat op 1,1 miljard euro per jaar.

De investering die nodig is vanwege kapitaaleisen, leidt ertoe dat de waarde van de combinatie ABN Amro/Fortis navenant toeneemt, aldus Bos.

Beursgang

Bos laat doorschemeren dat het nieuwe ABN Amro mogelijk terug naar de beurs gaat. Dat blijkt donderdag uit brieven naar de Eerste en Tweede Kamer over de voortgang van de integratie van ABN Amro en Fortis.

In zijn brief aan de tweede kamer schrijft Bos dat de nieuwe bank, ABN Amro Group, over een paar jaar weer aan private investeerders zal worden overgedragen.

Daarbij geeft hij aan dat het nog onduidelijk is in welke vorm dit gegoten zal worden, maar dat zowel een beursgang als een fusie of overname tot de mogelijkheden behoort.

Aandelen

De brief aan de Eerste Kamer stelt: "Hoewel de aandelen van ABN AMRO Group vooralsnog niet aan de beurs worden genoteerd, zal de Corporate Governance Code, de code-Tabaksblat, waar mogelijk worden gevolgd."

ABN Amro verdween in oktober 2007 van de Amsterdamse beurs, nadat het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander de bank had overgenomen.