DEN HAAG - Arend Jan Boekestijn is opgestapt als Tweede Kamerlid voor de VVD.

Hij maakte zijn beslissing woensdagavond bekend in een verklaring nadat hij eerder woensdag uit de school had geklapt over een vertrouwelijke bijeenkomst bij koningin Beatrix.

Boekestijn zegt in een verklaring dat hij zijn actie ''ten zeerste'' betreurt. Hij zal daarvoor excuses aanbieden aan de koningin en aan zijn collega-parlementariërs. Boekestijn meent dat hij nu niet meer als Kamerlid kan functioneren.

Boekestijn verklaarde verder vrijwillig te zijn opgestapt en niet onder druk gezet door zijn Mark Rutte. Die zei hem wel teleurgesteld te zijn in Boekestijns optreden.

Respecteert

De VVD-fractievoorzitter zei in een eerste reactie kennis te hebben genomen van de conclusie die Boekestijn zelf uit het voorval heeft getrokken. Rutte respecteert de beslissing van Boekestijn.

Boekestijn zei woensdagavond geen goed antwoord te hebben op de vraag waarom hij uit de school heeft geklapt. Wel was snel voor hem duidelijk dat hij iets stoms had gedaan.

''Je kunt als mens soms hele domme dingen doen. Ik heb gelukkiger avonden gehad dan deze'', aldus Boekestijn.

Schadelijk

Rutte denkt niet dat het vertrek van Boekestijn schadelijk is voor de partij. ''Het is een incident. Hij is snel opgestapt.''

Boekestijn vertelde woensdagavond voor tv-camera's openlijk over een vertrouwelijk gesprek met koningin Beatrix. ''Dat doe je niet'', aldus Rutte. Hij noemde de actie ongepast en een doodzonde, omdat de vorstin zich niet kan verweren.

''Het is buitengewoon vervelend.'' Rutte zei geen idee te hebben wat Boekestijn bewogen kan hebben. Het kan zijn dat hij uit enthousiasme zijn mond voorbij gepraat heeft.

Ontvangsten

De twee nog geplande ontvangsten van Tweede Kamerleden door koningin Beatrix gaan gewoon door. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagavond weten.

''De gesprekken zijn naar hun aard en karakter vertrouwelijk. Deze gang van zaken toont aan dat de Tweede Kamer zich dat ook realiseert'', stelt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Woensdagmiddag ging een bus vol Kamerleden langs op paleis Noordeinde. Binnenkort volgen de andere parlementariërs nog in twee sessies.