DEN HAAG - VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn heeft woensdag uit de school geklapt over het gesprek tussen koningin Beatrix en leden van de Tweede Kamer.

Voor de camera van RTL Nieuws zei de VVD'er dat Beatrix zich zorgen maakt over de hypes en de vele spoeddebatten waardoor de Tweede Kamer zich te veel zou laten meeslepen.

Woensdag was juist de eerste keer in tien jaar dat de informele gesprekken tussen het staatshoofd en Kamerleden weer plaatsvonden.

Nadat er in 1999 uit de vertrouwelijke gesprekken was gelekt, werden de ontmoetingen gestaakt.

Consequenties

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zegt woensdagavond het in hoge mate te betreuren dat Boekestijn de vertrouwelijkheid van het gesprek heeft geschonden.

Ze vindt het in eerste instantie aan de VVD-fractie of er nog consequenties aan moeten worden verbonden.

Uitglijders

Boekestijn kende meer uitglijders. Een jaar geleden moest hij excuses maken aan zijn fractievoorzitter Mark Rutte nadat hij kritiek op hem had geleverd. Boekestijn hekelde het gebrek aan ideeën bij Rutte en stelde dat de VVD ''domme fouten'' had gemaakt.

Zonder dat Boekestijn zich ervan bewust was, werden zijn opmerkingen geregistreerd door een tv-camera.

Chinezen

Dit voorjaar moest Boekestijn ook excuses aanbieden na een onwelgevallige opmerking over Chinezen. In een discussie over dictators maakte de VVD'er de opmerking dat hij wel eens ''een spleetoog'' over het hoofd zag. ''Het zijn er zoveel'', aldus Boekestijn.