MANAGUA - Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) heeft hoge militairen in Nicaragua gepolst over de mogelijkheid een staatsgreep te plegen tegen president Daniel Ortega.

Het Nicaraguaanse staatshoofd uitte de beschuldiging aan het adres van de Europarlementariër zondag op El 19, een website van de Nicaraguaanse overheid.

De president hekelde de bemoeienis van Van Baalen met de interne aangelegenheden van het Midden-Amerikaanse land. Ook noemde Ortega de liberaal ''een Hollandse piraat en een schurk''.

Voorwendsel

Volgens Ortega legde Van Baalen contact met hoge Nicaraguaanse militairen onder het voorwendsel dat hij het leger wilde feliciteren met het dertigjarige bestaan.

''Het doel van de bijeenkomst was echter onze strijdkrachten overtuigen van het plegen van een militaire coup, net als de militairen in Honduras hebben gedaan'', aldus El 19.

Vaderlandslievend

De hoge officieren zouden zich echter ''vaderlandslievend'' hebben gedragen en de mogelijkheid van een coup hebben verworpen.

Van Baalen maakt momenteel een rondreis door Midden-Amerika. Hij uitte in Nicaragua eerder zware kritiek op Ortega, die te weinig zou doen tegen corruptie. Dat leidde tot een woede-uitbarsting van een onderminister van Buitenlandse Zaken.

Schijtland

Van Baalen kreeg toen te horen dat hij het land zou worden uitgewezen, maar zover is het niet gekomen. De Nicaraguaanse regering bood Nederland later excuses aan, mede omdat de onderminister Nederland een ''schijtland'' had genoemd,

Het VVD-Europarlementslid zei zondagavond in een reactie dat hij de opperbevelhebber van het leger heeft gesproken, met toestemming van Ortega.

''Ik wilde weten of het leger onafhankelijk zou zijn bij de komende verkiezingen. De commandant heeft me verzekerd dat het leger geen voorkeur heeft en zich niet zal bemoeien met de uitslag''.

Nonsens

Over een staatsgreep heeft Van Baalen naar eigen zeggen niet gesproken. ''Ortega spreekt vaak nonsens. Dit is onzin in het kwadraat'', aldus de VVD'er.

''Als Ortega zijn eigen militairen niet meer vertrouwt, dan is dat aan hem. Hij is kennelijk angstig geworden, nu ik daar vier liberale partijen heb verenigd die nu samen een meerderheid vormen''.