AMSTERDAM - De Partij voor de Dieren (PvdD) wil in maart 2010 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in zes gemeentes. Doelstelling is om in vier van de zes gemeenten een zetel te halen. "Dan ben ik heel tevreden", zegt partijdirecteur Lieke Keller.

De partijtop van de Partij voor de Dieren legt tijdens het partijcongres op 6 december haar plannen voor aan de leden.

"Daar wordt democratisch besloten waar we precies mee gaan doen. Onze planning is om voor een aantal grote en kleine steden en één plattelandsgemeente te kiezen", aldus Keller, die aangeeft dat Amsterdam vrijwel zeker is.

Kandidaten

Fractievoorzitter Marianne Thieme heeft goede hoop dat er in enkele van de zes gemeentes een PvdD-raadslid zal komen. "Er valt geen peil op te trekken gezien het stemgedrag van de kiezer en de peilingen. Maar je ziet wel dat een aantal partijen stabiel is. Daar horen wij bij."

De keuze om een beperkt aantal gemeentes mee te doen, is een bewuste. "We kiezen voor zorgvuldigheid met goede kandidaten", benadrukt Thieme. Eerder dit jaar koos Wilders' PVV voor dezelfde strategie. De PVV dingt alleen in Den Haag en Almere mee naar een zetel in de gemeenteraad.

De dierenpartij deed in 2003 voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen maar behaalde toen geen zetels. In 2006 liet de partij de gemeenteraadsverkiezingen nog links liggen om zich op de landelijke doorbraak te concentreren. Eind 2006 behaalden de PvdD twee zetels in de Tweede Kamer.

Suriname

Na het electorale succes in Nederland, krijgt de partij veel navolging in het buitenland. "In Suriname wordt gewerkt aan de oprichting van een dierenpartij",  vertelt Thieme verheugd.

"Mensen in het buitenland zijn heel enthousiast over de Nederlandse partij voor de Dieren en wijzen mij ook telkens op die verantwoordelijkheid die we hebben. We moeten succesvol en stabiel zijn en geen interne ruzies hebben. Ook moeten we niet al te grote stappen nemen door bijvoorbeeld in alle gemeentes mee te doen aan de verkiezingen."