AMSTERDAM - Hans van Baalen heeft voor opschudding gezorgd in Nicaragua. De VVD-Europarlementariër heeft zich de woede op de hals gehaald van de regering van president Daniel Ortega, nadat hij zich kritisch uitliet over het bewind in het land.

Van Baalen werd door de vice-minister van buitenlandse zaken Manuel Coronel Kautz verzocht om het land te verlaten, omdat hij zich bemoeid zou hebben met 'binnenlandse aangelegenheden'.

De VVD-parlementariër bezoekt Midden Amerika als voorzitter van de Liberale Internationale, de wereldfederatie van liberale politieke partijen en organisaties.

Nicaragua was het eerste land dat de delegatie aandeed op de 'democratiseringsmissie'. Van Baalen riep de liberalen in Nicaragua op om samen een vuist te maken tegen de huidige regering.

Woedende reacties

Dit riep woedende reacties op bij de autoriteiten. Kautz kondigde aan dat hij een protestbrief zou sturen naar het Europees Parlement vanwege het 'interventionistische gedrag' van Van Baalen. Hem werd verzocht het land te verlaten.

Later zwakte de regering dit af en verontschuldigde zich voor de uitlatingen van Kautz.

Fysiek

Volgens een woordvoerder van Van Baalen is de Europarlementarier nog steeds in Nicaragua. Hij zou in principe veilig zijn. "Tijdens de persconferentie dreigde het op een gegeven moment fysiek te worden, maar Hans is niet zo snel uit het lood geslagen", verklaarde de woordvoerder.

Donderdagavond vertrekt Van Baalen naar Panama. Later doet hij ook nog Honduras aan, ook hier verwacht zijn zegsman 'de nodige problemen'.