DEN HAAG - Ruim anderhalf uur kon de Tweede Kamer woensdag de omstreden Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, aan de tand voelen.

Het gesprek in de klassieke Den Uylzaal aan het Binnenhof was ''open'' in de ogen van CDA, ChristenUnie en VVD, maar ''teleurstellend'' voor de PvdA en SP. Toezeggingen deed Lieberman in ieder geval niet.

De Kamerleden van de buitenlandcommissie richtten hun pijlen vooral op het vastgelopen vredesproces, de slechte humanitaire situatie in de Gazastrook, de onderzoeken naar de oorlog in Gaza en de voortgaande bouw van nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De Palestijnen willen niet terug aan de onderhandelingstafel voordat er een volledige bouwstop is. Lieberman woont zelf ook in zo'n nederzetting. Israël weigert dat.

Kritische vragen

CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp was blij dat Lieberman op alle kritische vragen inging.

Hem is bijgebleven dat er voor Israël geen taboe op tafel ligt om verder te gaan met vredesonderhandelingen. Volgens Haverkamp zijn de nederzettingen voor Lieberman niet onbespreekbaar.

Joël Voordewind (ChristenUnie) beaamde dat. Hij kon zich vinden in de uitleg van Lieberman dat de nederzettingen eerder nooit een blokkade waren geweest voor het vredesproces.

Geen beweging

De VVD zag dit anders. Kamerlid Atzo Nicolaï van deze partij laakte dat Lieberman geen beweging toonde in het nederzettingenbeleid.

De liberalen vinden dat beleid ''een provocatie die moet stoppen.'' Nicolaï vond het goed om te spreken met Lieberman, die in zijn ogen ''alle indianenverhalen van de PvdA soepel van tafel heeft geveegd''.

Moeizaam

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vond het gesprek moeizaam. SP-Kamerlid Harry van Bommel sprak over een gesprek tussen doven, omdat op concrete vragen niet werd ingegaan.

Volgens Van Dam laat Lieberman duidelijk merken dat hij de zorgen die Europa heeft, niet serieus neemt. ''Dat is zeer zorgwekkend. Hij ontkent veel zaken en is niet tot concessies bereid'', aldus Van Dam.

Goed

Toch vonden beiden het goed om met de als ultranationalistisch bekendstaande minister te spreken.

Maar wat hen betreft komt ook de radicale Hamas om de tafel zitten, de beweging die de scepter zwaait in Gaza. Maar Lieberman hield hun voor dat je niet met terroristen kunt praten.

Lawaaiprotest

Enkele tientallen mensen hebben woensdagavond door middel van het maken van een hoop lawaai geprotesteerd tegen het bezoek van Lieberman.

Bij de ingang van het Apollo Hotel in Amsterdam, waar Lieberman een rede hield en een ontmoeting had met bestuursleden van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), loeiden sirenes en riepen betogers leuzen in het Hebreeuws en het Engels. Dat meldde een woordvoerster van Gate 48 woensdagavond.

Bij de demonstratie waren onder andere het Nederlands Palestina Komitee, de Internationale Socialisten en Gate48, een groep kritische Israëli's, betrokken.

Platform

"We wilden met de demonstratie bekendmaken dat we zijn opruiende teksten geen platform waardig achten.

Lieberman is een persoon die, tot hij minister van Buitenlandse Zaken werd, openlijk haat zaaide en racistische motieven en argumenten hanteerde.

Het feit dat hij deel uitmaakt van een democratisch verkozen regering maakt hem nog geen legitieme politicus, maar eerder een schande voor de Israëlische staat", aldus de woordvoerster van Gate 48. Lieberman is omstreden omdat hij onder meer heeft gepleit voor vertrek van Israëlische Palestijnen uit Israël.

Den Haag

Ook in Den Haag gingen eerder op de dag mensen, gewapend met spandoeken, de straat op om hun ongenoegen te uiten met de ontvangst door minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken van zijn omstreden ambstgenoot.

Protest tegen Lieberman