DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft woensdag met zijn omstreden Israëlische collega Avigdor Lieberman gesproken.

Verhagen drong er bij hem op aan een bouwstop in de nederzettingen af te kondigen om zo het vredesproces met de Palestijnen weer op gang te brengen. De CDA-minister wil verder dat meer humanitaire hulp wordt toegelaten in de Gazastrook.

De ultranationalistische Lieberman is voor een kort bezoek in ons land. Hij prees de sterke banden tussen Nederland en Israël en herhaalde dat Israël het vredesoverleg met de Palestijnen direct wil hervatten.

Onderhandelingstafel

De Palestijnen willen pas weer aan de onderhandelingstafel gaan zitten als alle bouwactiviteiten in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever worden stilgelegd. Israël weigert dat.

Lieberman is omstreden omdat hij onder meer heeft gepleit voor vertrek van Israëlische Palestijnen uit Israël.

Atoombom

Na de oorlog in de Gazastrook rond de jaarwisseling zei hij dat die strijd aangepakt had moeten worden zoals de VS in de Tweede Wereldoorlog met Japan hadden gedaan. Japan gaf zich over nadat twee atoombommen op het land waren gegooid.

In augustus adviseerde de Israëlische politie dat de in Moldavië geboren minister moest worden aangeklaagd wegens omkoping, witwaspraktijken en tegenwerken van justitie.

EU

De Israëlische minister spreekt ook nog met leden van de parlementaire commissie buitenlandse zaken.

Hij heeft recentelijk een aantal Europese landen bezocht. Israël wil de banden met de EU versterken, maar daartegen bestaat weerstand.

Lieberman houdt woensdagavond nog een rede in Amsterdam. Demonstraties daartegen zijn al aangekondigd.