DEN HAAG - De Tweede Kamer voelt zich door minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) beperkt bij het horen van deskundigen over de te verwachte rendementen van pensioenfondsen.

De Kamer reageerde dinsdag verontwaardigd dat Donner heeft geregeld dat woensdag alleen voormalig directeur Henk Don van het Centraal Planbureau (CPB), de voorzitter van de zogeheten adviescommissie Parameters, gehoord kan worden.

VVD-Kamerlid Stef Blok sprak van ''een schandalige situatie''. Zijn CDA-collega Pieter Omtzigt stelde dat het de Kamer vrijstaat om ook betrokken werkgevers en vakbondsbestuurders te spreken.

Als het gesprek met Don woensdag onvoldoende inzicht geeft, zal de Kamer dan ook proberen alsnog de andere commissieleden te horen.

Advies

Werkgevers, vakbonden, het CPB en De Nederlandsche Bank (DNB) adviseerden in september onder voorzitterschap van Don dat pensioenfondsen op termijn van lagere rendementen moeten uitgaan bij beleggingen met hun vermogen.

Het CPB en DNB vinden alleen dat de verwachte rendementen veel meer verlaagd moeten worden dan vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, die de hogere premies moeten gaan betalen.