AMSTERDAM - Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Amsterdam-Slotervaart wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart toch de lijsttrekker van de PvdA van het nieuw te vormen Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West.

Dat heeft zijn woordvoerder dinsdag bevestigd.

Over het lijsttrekkerschap van de oud-politieman was een conflict ontstaan nadat een meerderheid van het bestuur van de lokale afdeling koos voor een andere kandidaat, de wethouder Achmed Baâdoud van het stadsdeel Osdorp.

Daarmee ging het afdelingsbestuur in tegen de keus van een speciaal gevormde sollicitatiecommissie. Die had unaniem Marcouch voorgedragen als lijsttrekker.

Ploumen

Om de ontstane crisis op te lossen bemoeide partijvoorzitter Lilianne Ploumen zich al gedurende het weekend met de kwestie, zo bevestigden ingewijden.

Zij maakte zich er sterk voor om toch Marcouch lijsttrekker te maken, maar tijdens meerdere besprekingen lukte het niet om de betrokkenen op een lijn te brengen.

Bemiddelingspoging

Maandagavond vond onder leiding van de Amsterdamse partijleider Lodewijk Asscher een bemiddelingspoging op het stadhuis plaats, zo meldden ingewijden.

Bij die bijeenkomst waren in ieder geval de bestuursleden van Nieuw-West aanwezig die tegen de benoeming van Marcouch als lijsttrekker waren.

De vergadering duurde tot diep in de nacht en had als conclusie, dat de meeste kritische bestuursleden hun verzet staakten.

Opstappen

Dinsdag vergaderde het bestuur van de PvdA in Nieuw-West verder over de kwestie. Die vergadering duurde tot in de avond. Of er leden van het bestuur van de PvdA in Nieuw-West opstappen naar aanleiding van het conflict, is nog niet bekend.