AMSTERDAM - Broos Schnetz, oud-voorman van Leefbaar Utrecht, en Dig Istha, voormalig campagnemanager van de PvdA, komen mogelijk in het landelijk partijbestuur van de PvdA.

De commissie kandidaatstelling heeft hen en nog vijf andere nieuwe leden aanbevolen aan het partijcongres, dat hierover op 12 december een besluit neemt.

Eerder werd al bekend dat Lillianne Ploumen de komende vier jaar voorzitter van de PvdA blijft. Formeel moet het congres haar herbenoeming nog goedkeuren.

Schnetz was samen met Henk Westbroek oprichter van Leefbaar Utrecht. Schnetz zegde eind 2006 zijn lidmaatschap van die partij op, omdat de grootste opdracht van Leefbaar Utrecht - het dichten van de kloof tussen de burger en de overheid - 'grotesk' was mislukt.

Istha

Mediastrateeg Istha moest begin dit jaar vervroegd opstappen als interim-directeur communicatie van PvdA-milieuminister Jacqueline Cramer. Istha trad in april vorig jaar aan op haar ministerie om het imago van Cramer op te poetsen.

Maar hij kwam in de problemen nadat hij over voormalig PvdA-minister Ella Vogelaar (Wonen, Werken en Integratie) in een krant had gezegd dat zij ''een clubje van eigenlijk allemaal vrouwen om zich heen verzameld'' had. Istha ging vervolgens aan de slag bij energiebedrijf RWE Nederland.

De Hengelose wethouder Bert Otten heeft de meeste kans om Jan Hamming op te volgen als vicevoorzitter van het PvdA-partijbestuur, zo bleek dinsdag uit het advies van de commissie.