BRUSSEL - De SP lanceert een actie om bedrijven te ontmaskeren als ze het Europarlement proberen te beïnvloeden. SP-Europarlementslid Dennis de Jong bepleit dat de lobbyisten worden verplicht zich te laten registreren.

Dat moet voorkomen dat ze zich nog langer kunnen verschuilen achter zelfbedachte stichtingen voor goede doelen. ''Met lobbyen is niets mis, maar belangrijk is dat het in de openbaarheid gebeurt'', zei De Jong.

De Europese Commissie heeft nu een register op vrijwillige basis, waar slechts een minderheid van de lobbyisten zich heeft aangemeld. De Jong presenteerde dinsdag bij een seminar in Brussel tien actiepunten.

Sponsoring

Daaronder is ook een verbod op posters en ander reclamemateriaal van commerciële instellingen in de gebouwen van het Europarlement. Hij wil vooral dat bedrijven niet langer recepties en diners betalen voor politici binnen het Europarlement.

De SP hekelt dat zelfs huidig EU-voorzitter Zweden een receptie liet sponsoren door Ikea. ''Toen ik kort geleden een overleg in het Europarlement bezocht over copyright en internet, bleek het een verkapt pr-praatje van Apple. Dat wil ik helemaal niet.''

Poldermodel

De Jong vindt dat grote bedrijven nu buitensporig veel invloed hebben op het Europarlement. ''Ik mis hier het Nederlandse poldermodel, waarin iedereen zijn zegje mag doen. In Brussel kan degene met het meeste geld de meeste invloed krijgen'', zegt de SP.

De partij wijst erop dat 90 procent van haar mails en post komt van enkele grote lobbykantoren, vooral van farmaceutische bedrijven en autofabrieken. De Jong wil daarom ook het mes zetten in de vele lobbyisten van multinationals in de ruim duizend adviesgroepen van de EU. Daar moet meer plaats komen voor kleine ondernemers en belangengroepen.

Steun

De plannen vallen in goede aarde bij de Europese Consumentenbond BEUC en de Europese MKB-organisatie Ueapme. Onderdirecteur Willemien Bax van de BEUC zegt dat ze amper kan opboksen tegen lobbyisten van het bedrijfsleven.

''Voor een belangrijk besluit zoals de voedingsregels kunnen we een persoon vrijmaken om met Europarlementsleden te spreken. De industrie stuurt er veel meer. De verhouding is ongeveer een van ons en honderd van de industrie'', hoorde Bax eens van een Europarlementslid.

De SP verwacht steun van veel andere Europarlementsleden om de regels aan te passen.