AMSTERDAM - De Nationale ombudsman is in een onderzoek gedwarsboomd door premier Jan Peter Balkenende (CDA). Dat blijkt uit drie brieven die de premier naar de ombudsman, Alex Brenninkmeijer, stuurde.

De brieven zijn in bezit van de Volkskrant en actualiteitenrubriek EénVandaag.

Het gaat om het onderzoek naar de mogelijke bemoeienis van het Kabinet der Koningin met het privéleven en het zakelijke leven van Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex-man van prinses Margarita.

Het onderzoek werd in april opgestart na een klacht die De Roy van Zuydewijn had ingediend.

Beatrix

Het Kabinet der Koningin, het secretariaat van Beatrix, zou een belangrijke rol hebben gespeeld in het dwarsbomen van De Roy van Zuydewijn.

Een maand nadat de ombudsman bekendmaakte de zaak te onderzoeken, werd hij door Balkenende op de vingers getikt.

Het secretariaat zou geen bestuursorgaan zijn en daarom zou Brenninkmeijer het niet mogen onderzoeken.

Verkeerd daglicht

De ombudsman heeft volgens Balkenende het Kabinet der Koningin 'ten onrechte in een verkeerd daglicht geplaatst'. Hoogleraar staatsrecht Jit Peters noemt de brief volgens EénVandaag 'onbegrijpelijk'.

Volgens hem kan het secretariaat gewoon worden onderzocht omdat het onderdeel is van de overheid. "Als je niets te verbergen hebt, laat je zo'n onderzoek gewoon toe. Nu zal er altijd een zweem van een doofpot omheen hangen."

Ongegrond

In de brieven zou Balkenende ook zeggen dat de klachten van De Roy van Zuydewijn ongegrond zijn. Volgens Peters is dat niet een zaak van Balkenende, maar van de ombudsman.

Het rapport van de ombudsman wordt voor Kerstmis verwacht.