AMSTERDAM - Binnen de PvdA is discussie ontstaan over wie de lijsttrekker in het nieuwe Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West moet worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Een speciaal gevormde sollicitatiecommissie had stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart unaniem aangedragen als lijsttrekker, maar het lokale partijbestuur gaat aan die voordracht voorbij en kiest voor een andere kandidaat.

Dat bevestigde de woordvoerster van Marcouch maandagavond. Het bestuur van de afdeling Amsterdam Nieuw-West wil dat Achmed Baâdoud uit stadsdeel Osdorp bij de komende verkiezingen lijsttrekker wordt.

Een deel van de PvdA-betrokkenen is het daar niet mee eens en eist toch Marcouch als lijsttrekker. Vertegenwoordigers van de landelijke PvdA proberen maandagavond laat via een bemiddelingspoging nog voor een oplossing te zorgen voor de crisis die is ontstaan.

Ploumen

De bemiddelingspoging is tot stand gekomen op initiatief van landelijk partijvoorzitter Lilianne Ploumen. Zij was dit weekeinde aanwezig bij de vergadering van het lokale afdelingsbestuur en de de commissie die Marcouch had voorgedragen als lijsttrekker. Op die bijeenkomsten lukte het niet om de betrokkenen op een lijn te brengen.

Volgens de woordvoerster van Marcouch staat nog helemaal niet vast dat Marcouch geen lijsttrekker zal worden. ''Het is slechts de stand van zaken op dit moment.''

Tolerantie

De oud-politieman en PvdA-prominent Marcouch is momenteel voorzitter van het stadsdeel Slotervaart. De moslim verwierf landelijke bekendheid met zijn aanpak van de problemen in Slotervaart. In islamitisch kring is hij niet onomstreden, bijvoorbeeld wegens zijn tolerantie jegens homoseksuelen.

De stadsdelen Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer gaan vanaf de komende verkiezingen verder als één groot nieuw stadsdeel. De fusie is onderdeel van het terugbrengen van het aantal stadsdelen van veertien naar zeven.